Issue Briefs

OPM has put out a new set of statistics on federal retirement pattern, updated through fiscal 2014, which shows trends in numbers of retirees, age, years and service and other measures. Following is a summary in question and answer format from that report.

Q1: How many employees retired from the federal civil service in fiscal year 2014?
Answer: 68,616 Average age: 61.3 Average length of Service: 26.9
Note: 68,616 include voluntary, disability, mandatory, early out retirement types and in-lieu of involuntary actions.

ADVERTISEMENT

Q2: How do the retirement numbers in Q1 compare to the average figures for the last 10 fiscal years (2005 – 2014)?
Answer: 609,584 Average age: 60.2 Average length of Service: 27.8

Q3: How many employees retired voluntarily from the federal civil service in fiscal year 2014?
Answer: 60,948 Average age: 62.3 Average length of Service: 27.5

Q4: How do the retirement numbers in Q3 compare to the average figures for the last 10 fiscal years?
Answer: 51,302 Average age: 61.4 Average length of Service: 28.7

Q5: How many employees retired with “disability” in fiscal year 2014?
Answer: 3,622 Average age: 52.1 Average length of Service: 15.7

Q6: How do the retirement numbers in Q5 compare to the average figures for the last 10 fiscal years?
Answer: 4,354 Average age: 51.6 Average length of Service: 17.3

Q7: How many employees in the Federal Employees Retirement System (FERS) retired in the last 10 fiscal years?
Answer: 275,059 Average age: 60.6 Average length of Service: 28.2

Q8: How do the retirement numbers in Q7 compare to the figures for Civil Service Retirement System (CSRS)?
Answer: 331,973 Average age: 59.8 Average length of Service: 33.8

ADVERTISEMENT

Q9: In the last 10 fiscal years, on average how long do men stay in service before retiring?
Answer: 27.8

Q10: How does this figure in Q9 compare to the average length of service for women?
Answer: 27.8

Q11: What were the top-3 cabinet level agencies with the most retirements for the last 10 fiscal years?
Answer:
* Department of the Army (85,561 retirees)
* Department of Veteran Affairs (84,088 retirees)
* Department of the Navy (61,232 retirees)

Q12: What were the top-3 occupational series in Administrative with the most retirements for the last 10 fiscal years?
Answer:
* Miscellaneous Administrative and Program (29,006 retirees)
* Information Technology Management (24,323 retirees)
* Management and Program Analysis (22,868 retirees)

Q13: In fiscal year 2014, what was the most popular month to retire?
Answer: January (14,588 retirees)

ADVERTISEMENT

* What were the other two popular months?
Answer:
May (7,034 retirees)
December (5,812 retirees)

* What month has the lowest retirement number?
Answer: October (2,965 retirees)

Q14: In fiscal years 2005 – 2014, what was the most popular month to retire?
Answer: January (103,218 retirees)

* What were the next two popular months?
Answer:
December (80,523 retirees)
September (57,071 retirees)

* What month had the lowest retirement number?
Answer: November (27,214 retirees)

Q15: What fiscal year (2005 – 2014) had the highest retirement number?
Answer: Fiscal year 2012 (69,320 retirees)

Q16: What fiscal year (2005 – 2014) had the lowest retirement number?
Answer: Fiscal year 2009 (46,100 retirees)

ADVERTISEMENT